Wednesday, December 31, 2008

Ramuan dan penambah makanan daripada sumber binatang

Kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendapati, bahan ramuan dan penambah makanan yang berikut adalah diperolehi dari sumber binatang:

Bahan Ramuan

Sumber

Kegunaannya

Lelemak binatang

Campuran pelbagai jenis lemak –seperti lemak babi

Biskut, kraker, kerak pai-sedia dimakan

Kalsium stearat

Galian yang biasanya diperolehi daripada lembu atau babi

Garam berperisa, vanilla, pelembut daging, campuran hiasan salad

Asid kaprik (asid dekanoik

Lemak binatang

Dicampur dalam aiskrim, kandi, makanan bakar dan gula-gula getah

Gelatin

Protin daripada tulang rawan, tendon, kulit binatang, banyak gelatin komersial adalah hasil sampingan kulit babi

Gula-gula marshmallow, dadih dan makanan pencuci mulut bergeletin

Gliserida (monody dan trgliserida )

Gliserol daripada lemak binatang atau tumbuhan

Makanan yang diproses kosmetik, haruman dan losen. Digunakan sebagai pengemulsi

Lemak babi

Lemak yang diproses, selalunya lemak daripada perut babi atau lemak di sekeliling buah pinggang) Fosfilipid daripada tisu binatang

Makanan bakar

Lesitin

Tumbuhan, kacang dan kuning telur bagi mengawet, mengemulsi dan melembap makanan

Bijiran, kandi, coklat makanan bakar, majerin dan kosmetik

Asid miristik (asid tetradekanoik)

Lemak binatang

Dicampur dalam aiskrim, kandi, makanan bakar dan gula-gula getah

Asid palmitik

Pankreatin

(ekstrak pankreatik)

Lemak binatang atau lemak sayur (lembu atau babi)

Gula-gula marshmallow, dadih dan makanan pencuci mulut bergeletin

Pepsin

Enzim perut babi

Dicampur bersama rennet untuk membuat keju

Renin (renet )

Enzim pengumpal yang diperolehi daripada perut binatang (biasanya anak lembu)

Renin digunakan untuk mengental

Sodium stearoyl lactylate

Mungkin sumber lembu, babi, susu binatang atau sumber galian sayuran

Digunakan dalam kek puding atau adunan penkek dan makanan bakar

Asid stearik

(octadecenoic asid )

Lemak binatang atau lemak-lemak daripada sumber lain seperti tumbuhan atau galian

Perisa vanilla, gula-gula getah, makanan bakar, minuman, kandi, supositori dan pembalut pil

Suet

Tallow

Wei

Lemak binatang

Lemak daging lembu

Cecair yang dipisahkan daripada pepejal susu dalam penghasulan keju

Daging cincang dan pastri

Sabun, krayon, lilin dan kosmetik, kraker, roti, kek, keju, makanan diproses yang ditambah perisa

Asid Oleik

(asid olienik)

Lemak binatang

Perisa berempah untuk makanan bakar, kandi, aiskrim dan minuman.

SUMBER: PERSATUAN PENGGUNA PULAU PINANG

2 comments:

simantanguru said...

Sir,
Thank u,
very informative.

sazili said...

Sekadar panduan bersama cikgu.Tapi cikgu nampaknya susahnya nak elak benda-benda begini, selagi orang Islam tidak menguasai teknologi dan industri pembuatan makanan.