Wednesday, January 21, 2009

Rezeki berkat dengan sedekah

Saya kagum dengan pasangan jiran saya yang sangat suka bersedekah atau memberi rasa makanan kepada jiran. Keluarga ini bukan keluarga kaya tetapi aktiviti sedekahnya sangat istiqamah. Pasangan ini sangat suka bersedekah makanan kepada jiran-jiran. Ialah...mungkin itulah yang mereka mampu dan mungkin mereka melakukan secara ikhlas dan termampu sesuai dengan taraf sosio-ekonominya. Mereka akan sedekah apa sahaja makanan walaupun dalam kadar yang sedikit.Pendek kata bersedekah atau memberi rasa makanan telah menjadi budaya keluarga ini.


Contohnya, kami (8 orang dalam satu keluarga) pernah menerima empat biji pisang lemak manis, satu perempat tembikai, dua buku ubi kayu bersaiz sederhana, tiga hiris kuih kacang, semangkuk kecil bubur lambuk, satu biji mempelam siam, setangkai buah rambutan, lima biji cucur pisang, sebatang keropok likur saiz kecil dan seumpamanya. Pasangan ini bukan akan memberi kepada keluarga saya sahaja tetapi juga kepada jiran-jiran yang lain. Yang saya kagum ialah istiqamahnya mereka memberi sedekah makanan atau memberi rasa jiran-jiran makanan yang mereka makan. Ada lagikah ahli masyarakat kita yang seperti ini di zaman ini ?


Benarlah, kekayaan tidak membawa erti tanpa ada keberkatan. Dengan adanya keberkatan, harta/rezeki yang sedikit akan dirasakan seolah-olah banyak dan mencukupi. Sebaliknya tanpa keberkatan akan dirasakan sempit dan susah meskipun banyak harta.


Dalam kisah Nabi, ada diceritakan Nabi Ayub ketika sedang mandi tiba-tiba Allah datangkan seekor belalang emas dan hinggap di lengannya. Baginda menepis-nepis dengan bajunya. Lantas Allah berfirman 'Bukankah Aku lakukan begitu supaya kamu menjadi lebih kaya?' Nabi Ayub mejawab 'Ya benar, demi keagunganMu apalah makna kekayaan tanpa keberkatanMu'. Kisah ini menegaskan betapa pentingnya keberkatan dalam rezeki yang dikurniakan oleh Allah.


Cara untuk mendapatkan keberkatan daripada Allah.

1. Bersyukur atas apa yang diberikan oleh Allah.

2. Belanjakan harta pada jalan yang diredhai oleh Allah.

3. Berusaha untuk mendapatkan rezeki yang halal

4. Keluarkan sedekah wajib (zakat) jika sampai nisab dan berikan sedekah sunat kepada orang miskin dan anak yatim.

5. Bersedekah kepada anak yatim/miskin kalau boleh setiap hari. (cari anak-anak yatim untuk diberikan). Insyallah akan diganti oleh Allah tanpa kita sedari.

6. Ikhlaskan pemberian/sedekah hanya kepada Allah bukan mengharapkan pujian dan sebagainya. (Pemberian tangan kanan tanpa diketahui tangan kiri). Sedekah mulakan dengan keluarga sendiri dahulu selepas itu barulah kepada jiran dan orang-orang yang lebih jauh. Jangan anggap pemberian itu hak kita sebenarnya dalam harta kita ada hak mereka.

7. Hulurkan pemberian sunat secara rahsia - tetapi pemberian wajib (zakat) perlu diberi secara terangan sebagai menegakkan syiar Islam.

8. Konsep sedekah : berikan sesuatu yang kita sayangi. Ini jelas dalam ayat Quran Ali Imran ayat 92

9. Cari harta dunia untuk dijadikan bekalan akhirat. (Dunia untuk akhirat - bukan dunia untuk dunia)

10. Amalan yang diberkati ialah hasil peluh sendiri dan juga melalui jualbeli (perniagaan). Menurut Nabi 9/10 (90%) daripada sumber rezeki ialah berpunca daripada perniagaan. Makan gaji mungkin 1/10 sahaja (10%). Nabi Muhammad sendiri sebelum diutus menjadi rasul adalah seorang ahli perniagaan yang jujur, cekap dan amanah. Peniaga yang amanah akan dibangkitkan bersama para nabi dan rasul di akhirat kelak.Perniagaan merupakan amalan fardu kifayah. Barang makanan orang Islam sepatutnya dikeluarkan sendiri oleh orang Islam. Kalau tidak adamenjalankan aktiviti ini, seluruh umat Islam berdosa.


11. Hulurkan bantuan kepada janda yang ketiadaan suami.


Dalam satu hadith, Nabi menerangkan setiap awal pagi, semasa terbit matahari ada dua malaikat menyeru kepada manusia di bumi. Yang satu menyeru 'Ya Tuhanku, kurniakanlah ganti kepada orang yang membelanjakan hartanya kerana Allah. Yang satu lagi menyeru 'Musnahkanlah orang yang menahan hartanya (lokek)' .


Orang yang bakhil tidak manfaatkan hartanya untuk dunia dan akhiratnya. Menginfaqkan (Belanjakan) harta adalah berkat, sebaliknya menahannya adalah celaka. Dalam hadith lain, nabi bersabda takutilah api neraka walaupun dengan sebelah biji tamar. Dan sabdanya lagi "Sedekah itu penghapus dosa sebagaimana air memadam api".


Sedekah walaupun kecil tetapi amat berharga di sisi Allah. Dan digalakkan memberi sedekah pada awal pagi.


Sekiranya dapat diamalkan perkara-perkara di atas, insyallah rezeki yang dikurniakan oleh Allah akan kekal walaupun telah digunakan. Allah akan membalas atau menggantikan apa yang telah dibelanjakan. Amalkan ilmu yang ada, nanti Allah akan menambahkan ilmu lagi. Begitu juga harta - belanjakan harta yang ada, Allah akan tambahkan lagi dari sumber yang kita tidak ketahui. Wallahu aklam.

4 comments:

Tera said...

salam cekgu... keberkatan rezeki tu kurnia Allah swt, ada yg gaji besar tp tak cukup jugak... ade yg miskin anak ramai tp cukup je makan minum, yg penting kerja dgn jujur, ikhlas, tidak kedekut espcially kat anak2 & isteri dan rajin bersedekah... insyaallah, gaji tu akan cukup sampai ujung bulan... hehe

sazili said...

Betul Tera, saya setuju. Kita seharusnya menjadikan amalan sedekah dan membantu yang memerlukan sebagai budaya hidup untuk akhirnya menyuburkan harta kita sendiri juga.
Tapi bersedekah ni kan elok apabila tangan kanan memberi tangan kiri tak tahu atau sebaliknya !

ACIK said...

PASANGAN C18 KE?

nizam said...

Alhamdullillah. Terima kasih.