Sunday, June 14, 2009

Virus HINI dari babi kian mengancam!


Sehingga semalam sudah 12 kes selsema babi virus HINI di negara kita. Tak selesai-selesai lagi! Nampaknya babi -babi di seluruh dunia banyak yang kena selesema. Sekarang selsema babi mula menggodam manusia.

Mengikut laporan pakar-pakar selsema babi, virus HINI sudah lama ada pada babi tetapi pihak berkuasa hanya memantau dan mengawal virus baru influenza HINI di kalangan manusia. HINI pada babi-babi mereka terlepas pandang.

Itulah manusia yang enggan (kufur) dengan perintah Allah. Allah itu Tuhan manusia dan seluruh makhluk. Allah dah bagi tahu jangan makan babi. Tapi manusia enggan ini, asyik sibuk makan terlupa hendak memantau virus HINI pada babi. Sudahnya seluruh dunia kelam-kabut dengan virus HINI.

Menurut Berita Harian online:

Babi sudah lama bawa virus H1N1

WASHINGTON: Virus baru H1N1 yang menyebabkan pandemik atau jangkitan besar-besaran pertama abad ke-21 dikatakan sudah merebak, tetapi tidak dikesan pada babi sejak beberapa tahun lalu, menurut penyelidik.

"Walaupun pihak berkuasa mengawasi virus baru influenza di kalangan manusia, pihak berkuasa kesihatan haiwan gagal mengesan terhadap babi," kata laporan penyelidikan berkenaan.

Penyelidik Britain, Andrew Rambaut dari Universiti Endinburg dan Oliver Pybus dari Universiti Oxford serta Yi Guan dari Universiti Hong Kong memeriksa turutan genetik virus baru selesema H1N1 berkenaan.

"Kami dapati H1N1 berasal daripada beberapa virus yang ada dalam babi dan pemindahan kepada manusia berlaku beberapa bulan sebelum wabak berkenaan dikenal pasti.

"Pergerakan babi hidup antara rantau Eurasia dan Amerika Utara memudahkan lagi campuran virus influenza babi itu membawa kepada beberapa keadaan mewujudkan virus baru H1N1," kata mereka.

"Walaupun pemantauan influenza dalam manusia, kurangnya pemantauan sistematik menyebabkan kehadirannya tanpa dikesan dan menjadikan ia berpotensi sebagai pandemik selama beberapa tahun."

Mereka berkata, pandemik baru ini memberikan bukti lanjut peranan babi domestik dalam ekosistem Influenza A.

"Virus baru itu yang pertama kali dilaporkan terhadap dua kanak-kanak Amerika Mac lalu, mungkin menjangkiti manusia seawal Januari di Mexico," kata pihak berkuasa tempatan Mexico. Reuters

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengisytiharkan ia satu pandemik penuh Khamis lalu, bermakna ia merebak ke seluruh dunia dan tidak boleh disekat.

Pasukan antarabangsa juga menggunakan kaedah jam molekul untuk membandingkan virus sekarang dengan kaitannya dan menganggarkan usianya berdasarkan kepada mutasinya.

"Kami mendapati bahawa keturunan biasa wabak H1N1 dan virus babi yang paling hampir wujud antara 9.2 dan 17.2 tahun lalu bergantung kepada segmen genomik, manakala keturunan epidemik ini sudah merebak tanpa dikesan sejak sedekad lalu.

"Struktur genomik mungkin sudah merebak di dalam babi selama beberapa tahun sebelum ia muncul di dalam manusia," kata mereka.

Kepada mereka yang suka makan babi, sudah-sudahlah makan babi ! Aechuomm !


2 comments:

Anonymous said...

ada hikmah sbnrnya Allah mlrng penganutnya makan haiwan tersebut.skrng,Allah tnjkkn apa hikmahnya...sesungghnya yakinlah atas apa y Dilarang krn ssngghnya Allah i2 Maha mengetahui akn sgla sesuatu ....(faiz omar)

MUZAF ahmad said...

betul2...Allahuakbar!