Thursday, May 07, 2009

Bertuah negara tercinta ini !

Dalam minggu ini saya sibuk berulang-alik ke sebuah IPTS kerana ada tugas yang perlu saya lakukan di IPTS tersebut. Sewaktu rehat, sambil minum di kiosk kampus itu, saya sempat bersembang dengan seorang pelajar IPTS tersebut. Berbagai perkara yang kami sembangkan khusus mengenai suasana kehidupandan pembelajaran dan kursus di situ.

Saya tertarik untuk bersembang dengan pelajar ini kerana saya tertarik dengan penampilannya yang bagi saya ada sesuatu yang saya hendak tahu darinya yang berpenampilan begitu. Orangya tinggi lampai lebih tinggi dari saya. Kurus. Memakai seluar jeans hitam bertali pinggang kepala besar, sebesar tapak tangan orang dewasa. Tertulis perkataan "BOSS" pada tali pinggang tersebut. Saya tidak pasti budak ini betul-betul boss atau hanya tulisan itu saja-saja saja !

Rambut pemuda ini panjang berbentuk trojan dari depan sampai belakang! Side-burn nya panjang dan tajam ke bawah. Berantai dan bergelang. Saya tengok memang serabut. Pelajar IPTS tu !!

Dalam sembang kami, antara soalan yang saya duga pelajar ini ialah, "apakah yang saudara faham tentang "Patriotisme" ?"

Selamba dia menjawab sambil berfikir, " Patriotisme....patriotisme bagi saya apa-apa yang saya lakukan untuk menunjukkan rasa cinta kita kepada negara ".

"Saudara ada patriotisme ?" tanya saya sambil merenung wajahnya yang bagaikan lembaga yang tergambar pada bungkusan sabun cap trojen itu ! Saya juga bertanya kerana kata-katanya, "apa-apa yang saya lakukan untuk menunjukkan rasa cinta kepada negara"! Agak saya dia berpenampilan begitu kerana itulah manifestasi rasa cintanya kepada Malaysia !

"Ada...ada ! Sebagai student universiti semangat patriotisme perlu ada dalam jiwa kita. Ini negara kita, kita perlu mencintai negara ini." tegasnya bersemangat.

Terpegun saya melihat seorang pelajar yang penampilan sebegitu rupa (seluar jeans cawat singkat, tali pinggang kepala besar, berambut kusut masai berala trojen, berantai leher dan bergelang), mengakui mempunyai semangat patriotisme yang kuat kepada negara !

Tidak salah !!! Bertuahnya negara tercinta ini !!

1 comment:

mantan said...

Sir,
Ini entri yang sangat menarik. Mencetus pelbagai tanggapan dalam minda.

Si pelajar itu barangkali ingin peraga identiti diri. Dia sedang 'mencari' dirinya yang 'hilang' atau belum menemui dirinya. Dan itu datang drp kefahamannya (yg setakat itulah). Dia tahu apa makna patriotisme(kepada negara), tapi tiada penghayatan dan amalannya.

Kalaulah fesyen penampilan itu (mungkin fesyen ala punk) dianggap bersemangat patriot, kacau jadinya jika ramai remaja penghuni negara tercinta ini yg mempunyai tanggapan demikian. Atau dia tidak fikirpun, penampilannya itu ada kaitan dengan semangat patriotisme.
Atau dia juga tidak tahu bagaimana cara berpakaian yang disesuaikan semangat patriotisme itu. Demikianlah tahap pemikirannya.

Harap-harap penampilannya itu hanyalah sesuatu yang trendy (yg dia syok sendiri dan bersifat sementara) dan tidak mempengaruhi orang lain.

(Semalam saya tonton berita di tv - pembaca beritanya memperaga fesyen rambut macam ekor itik! - trend baru peraga rambut)

Dalam pendidikan formal di negara kita, banyak perkara yang penting yang menjadi fokus pendidikan, diabaikan.

Sebab itu warga malaysia kini ramai memprotes dalampelbagai keadaan dan situasi. Ramaiyang tidak "dapat berfikir dengan baik". Ini tidak disedari.Bagi saya, puncanya iah pendidikan yang kehilangan rohnya.