Wednesday, September 09, 2009

Berkat rezeki kerana sedekah


Kekayaan tidak membawa erti tanpa keberkatan. Dengan ada keberkatan, rezeki yang sedikit akan dirasakan banyak dan mencukupi. sebaliknya tanpa keberkatan akan dirasakan sempit dan susah memanjang walaupun mempunyai banyak harta.

Pengajaran dari kisah Nabi Ayub ketika sedang mandi tiba-tiba Allah datangkan seekor belalang emas dan hinggap dilengan Nabi Ayub. Banginda menepis dengan baju baginda. Lantas Allah berfirman bermaksud," Bukankah Aku lakukan begitu supaya kamu menjadi lebih kaya?".

Nabi Ayub menjawab," Ya benar, demi keagungan Mu apalah makna kekayaan tanpa keberkatan Mu."

Kisah ini menegaskan betapa pentingnya keberkatan dalam rezeki yang dikurniakan oleh Allah SWT.

Panduan mendapatkan keberkatan daripada Allah:

1. Bersyukur atas apa yang dikurniakan oleh Allah.

2. Belanjakan harta pada jalan yang diredhai oleh Allah.

3. Berusaha untuk mendapatkan rezeki yang halal

4. Keluarkan sedekah wajib (zakat) jika sampai nisab dan berikan sedekah sunat kepada orang miskin dan anak yatim.

5. Bersedekah kepada anak yatim/miskin kalau boleh setiap hari (cari anak-anak yatim untuk diberikan). Insyallah akan diganti oleh Allah tanpa kita sedari.

6. Ikhlaskan pemberian/sedekah hanya kepada Allah bukan mengharapkan pujian dan sebagainya. (Pemberian tangan kanan tanpa diketahui tangan kiri). Sedekah mulakan dengan keluarga sendiri dahulu selepas itu barulah kepada jiran dan orang-orang yang lebih jauh. Jangan anggap pemberian itu hak kita kerana sebenarnya dalam harta kita ada hak mereka.

7. Hulurkan pemberian sunat secara rahsia - tetapi pemberian wajib (zakat) perlu diberi secara terangan sebagai menegakkan syiar Islam.

8. Konsep sedekah : berikan sesuatu yang kita sayangi. Ini jelas dalam ayat Quran Ali Imran ayat 92.

9. Cari harta dunia untuk dijadikan bekalan akhirat. (Dunia untuk akhira - bukan dunia untuk dunia)

10. Amalan yang diberkati ialah hasil peluh sendiri dan juga melalui jualbeli (perniagaan). Menurut Nabi 9/10 (90%) daripada sumber rezeki ialah berpunca daripada perniagaan. Makan gaji mungkin 1/10 sahaja (10%). Nabi Muhammad sendiri sebelum diutus menjadi rasul adalah seorang ahli perniagaan yang jujur, cekap dan amanah. Peniaga yang amanah akan dibangkitkan bersama para nabi dan rasul di akhirat kelak. Perniagaan merupakan amalan fardu kifayah. Barang makanan orang Islam sepatutnya dikeluarkan sendiri oleh orang Islam. Kalau tidak ada menjalankan aktiviti ini, seluruh umat Islam berdosa.

11. Hulurkan bantuan kepada janda yang ketiadaan suami.

Dalam satu hadith, Nabi menerangkan setiap awal pagi, semasa terbit matahari ada dua malaikat menyeru kepada manusia di bumi. Yang satu menyeru 'Ya Tuhanku, kurniakanlah ganti kepada orang yang membelanjakan hartanya kerana Allah. Yang satu lagi menyeru "Musnahkanlah orang yang menahan hartanya (lokek)". '

Orang yang bakhil tidak manfaatkan hartanya untuk dunia dan akhiratnya. Menginfaqkan (Belanjakan) harta adalah berkat, sebaliknya menahannya adalah celaka. Dalam hadith lain, Nabi bersabda takutilah api neraka walaupun dengan sebelah biji tamar. Dan sabdanya lagi "Sedekah itu penghapus dosa sebagaimana air memadam api".

Sedekah walaupun kecil tetapi amat berharga di sisi Allah. Dan digalakkan memberi sedekah pada awal pagi.

Sekiranya dapat diamalkan perkara-perkara di atas, insyallah rezeki yang dikurniakan oleh Allah akan kekal walaupun telah digunakan. Allah akan membalas atau menggantikan apa yang telah dibelanjakan. Amalkan ilmu yang ada, nanti Allah akan menambahkan ilmu lagi. Begitu juga harta - belanjakan harta yang ada, Allah akan tambahkan lagi dari sumber yang kita tidak ketahui.


3 comments:

Anonymous said...

lau nk rzki murah,amal la smyng sunat dhuha' stiap hri,insya Allah,rzki y x sngka akn kte dpt.y pntng ykin je...bnyk dah Allah bri kpd sy tnpa kte trfkr pn.(faiz omar)
(p/s:y ngah nk amk exam besar,aml2 la)

Anonymous said...

rezeki juga akan lebih berkat jika kita tidak lokek dgn kedua-dua ibubapa walaupun mereka ada sumber sendiri(pencen ke).Andainya mereka telah tiada kita juga boleh sedekahkan bagi pihak mereka.Semuga kubur mereka akan mendapat 'nur" dari Ilahi.Betulkan Pak Su.

Anonymous said...

best juga... main yo-yo ari2 boleh cerdik. Tak yah study kuat-kuat...he..he..he.