Tuesday, August 24, 2010

Siapa yang buat kuih raya jangan guna minyak sapi ini.

Aidil Fitri semakin menjelang tiba. Mercun bunga api berletupan dan berpercikan. Tangan dan jari sudah ada yang mula putus dan kudung! Kuih muih sudah mula diuli. Ada yang sudah bertebaran mencari pembeli. Meriah aidil fitri !

Namun meriah ke, rokiah ke atau salmah ke, diri dan keluarga kenalah dijaga. Jaga jangan sampai kudung tangan. Kudung tangan bolehlah lagi menyambut hari lebaran, ni sampai meletup satu rumah...bukan dianya!

Selalu ingatkan anak-anak dan menantu yang bakal memandu pulang di jalan. Dan penting juga, jaga dalam sibuk buat kuih raya jangan sampai makan yang haram. Macam minyak sapi di bawah ini...dah diberitahu dan syak, maka jangan beli lagi. Yang dah ada kat rumah, carilah lubang-lubang untuk dibuang. Iyalah..tak halalkan ! Tolong bagi tahu je!

CAP gesa henti segera jual minyak sapi QBB
KUALA LUMPUR, 23 Ogos: Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan supaya menarik balik dengan segera penjualan minyak sapi QBB yang dijual di Malaysia.

Presidennya, SM Mohamed Idris berkata, ini berikutan penarikan balik status halal minyak sapi yang telah ditarik balik oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) berdasarkan bahawa ia mengandungi elemen yang meragukan. Katanya, CAP telah berhubung dengan Jakim berhubung kesahihan status halal minyak sapi sejak Julai tahun ini. “Dalam jawapannya kepada CAP yang bertarikh 20 Ogos 2010, pihak Jakim telah memaklumkan kepada CAP bahawa mereka sedang menarik balik status halal minyak sapi itu sehingga mereka yakin dengan status halal produk itu,” ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily, petang ini.

Menurutnya lagi, Jakim dan Jabatan Kimia telah menguji minyak sapi itu dan mendapati ia mengandungi elemen yang meragukan, dan oleh sebab itu tidak boleh dimakan oleh umat Islam dan mereka yang mengamalkan memakan sayuran sahaja.

Sehubungan itu, ujarnya CAP menggesa rakyat
Malaysia supaya menghentikan segera pengambilan minyak sapi sehingga kandungannya disahkan halal oleh Jakim. "

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan mestilah dengan segera mengambil tindakan untuk menarik balik sepenuhnya produk itu dari pasaran kerana ia sesuatu yang serius dan memerlukan tindakan segera," tegasnya.


Sumber Harakahdaily

No comments: