Wednesday, November 04, 2009

Rawat segera penyakit ini !

Terbaca saya di biaqpila.blogspot.com/ maka saya paparkan pula di blog ini untuk renungan dan perhatian kita semua yang bergelar ibubapa. Jika lah, sekiranyalah, kajian ini membabitkan pelajar-pelajar beragama Islam maka betapa runtuhnya institusi keluarga dalam masyarakat kita.

Dalam sesi kaunseling yang pernah saya laksanakan lama dahulu, antara pengalaman dahsyat yang saya temui ialah pelajar Tahun 5 bukan Tingkatan 5 telah pandai bermukah dengan remaja lelaki belasan tahun di mana ..... di dalam belukar kampung mereka sendiri! Masya Allah!

Sebab itu, kajian seumpama ini dengan pengalaman kaunseling yang pernah saya laksanakan, menceritakan segala-galanya semakin memburuk. Seluruh orang yang prihatin wajib memikirkan langkah memperbaiki penyakit sosial yang kian membarah ini. Rawat segera penyakit ini. Tapi siapakah yang wajib merawatnya ? Atau biarkan lahir semakin ramai gadis ditebuk tupai !?

1 dari 3 pelajar perempuan terlibat aktiviti seks

Oleh DESMOND DAVIDSON

KUCHING: Seorang daripada tiga orang pelajar perempuan sekolah menengah yang mengambil bahagian dalam kajian Universiti Malaya sedekad yang lalu mengakui pernah terlibat dengan aktiviti seks.

"Jika itu berlaku sedekad lalu, bayangkan apa yang berlaku hari ini," kata penyelidik psikologi kanak-kanak Dato' Dr Chiam Heng Keng memberitahu New Sunday Times sewaktu Seminar Biro Wanita Sarawak bertajuk "Latihan Ke Atas Kanak-Kanak Mengenai Keselamatan Pribadi".

Pada waktu kajian mengenai tingkah laku anak gadis berusia 12 hingga 18 tahun itu dijalankan Dr Chiam merupakan seorang profesor Psikologi Sosial di universiti berkenaan. Beliau sekarang merupakan pesuruhjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam).

Dalam taklimatnya mengenai "Menghadapi Realiti Hari Ini" Dr Chiam berkata: "Ia memberikan perasaan tenteram kepada gadis-gadis ini kerana kawan-kawannya yang lain turut melakukannya, dan ia tidak lagi salah kerana orang lain melakukannya."

Dr Chiam berkata memandangkan kegiatan seks tidak lagi asing di kalangan pelajar, beliau khuatir pelajar-pelajar sekolah rendah juga akan turut melakukannya pada masa akan datang.

Beliau berkata, kajian mendapati sesetengah pelajar mendakan seks untuk suka-suka, tetapi ramai yang melacurkan diri untuk mendapatkan wang bagi membeli barang-barang mahal seperti telefon bimbit dan pakaian berjenama.

Adalah mengejutkan katanya, pelajar-pelajar ini tidak pergi ke taman atau tempat awam untuk melakukan seks.

"Mereka melakukannya di rumah."

Justeru, Dr Chiam menasihatkan ibu bapa supaya lebih berhati-hati apabila anak-anak mereka membawa pulang rakan-rakan yang berlainan jenis ke rumah 'untuk belajar'," katanya.

Adalah lebih baik tidak membenarkan mereka menggunakan bilik tidur untuk membuat kerja mereka, sambungnya.


detikdaily


2 comments:

Anonymous said...

pentarbiayahan x smprna...(faiz omar)
(p/s:pemuda harapan bangsa,pemudi tiang ngra)

sazili said...

oleh seorang insan yang bergelar ayah......!