Saturday, December 11, 2010

Sekali sekali ber-INFO.....

Kepantasan 64 km/j:

Dengan larian melebihi 43 km/j, ternyata Usain Bolt merupakan manusia terpantas di muka bumi ini. Namun demikian Usain bukanlah merupakan yang paling laju bebanding dengan sesetengah haiwan. Misalnya Kanggaru berupaya berlari sepantas 56 km/j. Kajian mendakwa adalah mustahil manusia boleh berlari sehingga 64 km/j kerana yang mungkin menghalang bukan daya tolakan ke tanah untuk melonjak ke depan tetapi masalah bagaimana serat otot boleh berkontraksi antara larian.

Tindak balas 25o milisaat:

Adakah kita tahu berapa laju otak wanita memproses jawapan 'tidak' yang diberikan oleh suami apabila permintaan atau ajakannya ditolak? Sekelip mata atau 250 milisaat, itulah tahap kelajuannya. Wanita beruapaya memikirkan pelbagai perkara sebelum mengetahui bagaimana respin emosi mereka mengenai perkara terbabit. Dipercayai itulah sebabnya wanita lebih sensitif dan memberikan respon emosi lebih kuat terhadap perkara peribadi berbanding lelaki.

30 minit sehari untuk jantung:

Hari ini banyak berlaku kejadian mati mengejut kerana antaranya komplikasi jantung. Menurut pakar kesihatan, bersenam selama 30 minit setiap hari boleh menyelamatkan nyawa anda dari serangan penyakit jantung. Berlari atau berjalan laju selama tempoh 30 minit baik untuk jantung.

No comments: