Tuesday, October 11, 2011

Apa makna Angau?

Sebagai seorang pendidik, saya sering diajukan pelbagai soalan dan kemusykilan oleh para pelajar terutama yang becuk atau yang 'banyak mulut'. Kadang-kadang persoalan yang ditanya, jika mahu menjawab dengan baik, tidak boleh dijawab spontan. Kena buat rujukan dahulu!

Soalan yang ditanyakan kepada saya semalam ialah, "Sir, apa makna angau?".

Senyap dalam hati saya membuat andaian mudah, iaitu budak ini mesti sedang angau sebab itulah nak tahu sangat makna angau, agak sayalah! Saya bagi tahu kepada pelajar ini jika dia mahu jawapan saya, esok saya akan bagi tahu maknanya. Saya akan jawab makna angau sebaik mungkin! Kalau mampulah!

Selepas itu lantas saya merayau-rayau di alam maya untuk mencari jawapan tentang angau. Maka saya tertarik dengan penerangan yang saya copy paste dari alamat di bawah sana tu. Bacalah:

Dalam bidang psikologi, terdapat satu istilah yang disebut infatuation.

Dalam Bahasa Melayu, perkataan yang paling hampir dengannya ialah 'angau' (eh, betul ke istilah ni wujud? Tak kiralah..asalkan pembaca boleh faham). Lazimnya melibatkan sepasang manusia yang berbeza jantina, yang mula timbul perasaan saling menyukai antara satu sama lain.

Angau ini juga boleh terjadi hanya pada salah seorang, tetapi istilah yang lebih sesuai untuk kes sebegini, adalah 'gila bayang', yang selalunya terjadi dalam kes-kes yang disebut sebagai 'bertepuk sebelah tangan'.

Baiklah. Apakah definisi infatuation ataupun angau ini? Takrifan secara ringkas ialah 'perasaan saling menyukai di antara sepasang lelaki dan wanita di awal perkenalan, yang zahir secara agak keterlaluan dan lazimnya hanya bersifat sementara'. Boleh faham kan?

Situasi ini juga kadangkala dirujuk sebagai 'mabuk cinta', 'jatuh cinta', 'mabuk air sejuk' (slanga di pantai timur Semenanjung), dan sebagainya. Tidak dapat dipastikan pula samada 'cinta pandang pertama' itu boleh dimasukkan ke dalam kategori angau, akan tetapi kedua-duanya mempunyai banyak persamaan.

Ciri-ciri utama angau ini ada tiga, iaitu:


i. Muncul di awal perkenalan,
ii. Zahir secara keterlaluan, dan
iii. Hanya bersifat sementara.


Berikut adalah huraian tentang ciri-ciri yang telah disebutkan ini:

i. Muncul di awal perkenalan


Ketika mula berkenalan, secara tiba-tiba anda menyukai insan tersebut. Ataupun anda hanya melihat wajahnya atau mendengar suaranya, tetapi perasaan suka (teramat SUKA!) tu dah muncul.

Jika ketika itu anda disoal apakah sebab anda menyukai si dia, pasti jawapan anda amat kabur...atau tiada rasional langsung. Mungkin anda akan menjawab "sebab mata dia cantik", "kerana kulitnya cerah", atau "sebab suara dia manja".

ii. Zahir secara keterlaluan


Emosi yang lahir dalam bentuk perasaan yang amat indah ini datang dalam sifat yang agak keterlaluan.

Contohnya, anda melihat kesan jejak tapak kasut si dia pun sudah dapat mendatangkan perasaan bahagia. Atau, cukup dengan mendengar dia berkata "Saya sukakan tulisan/kemeja/kasut/kucing/mata/misai awak", sudah memadai untuk membuat anda berada diawang-awangan..sedangkan dalam situasi normal, anda tidak sewajarnya menghasilkan reaksi sedemikian. Ibarat kata ungkapan orang sekarang, 'kentut pun berbau wangi'..


iii. Hanya bersifat sementara.


Mm, inilah ciri-ciri angau yang paling jelas. Perasaan 'berbunga-bunga' itu tidak bertahan lama. Cuma tempohnya bergantung kepada situasi dan individu itu sendiri. Ada orang yang mengalaminya sesingkat beberapa jam sahaja, ada yang mengalaminya buat beberapa hari, dan ada yang hingga berbulan-bulan. Ini bergantung kepada kekerapan anda berkomunikasi atau bertemu dengan si dia.

Setelah habis tempoh angau, 'perasaan ajaib' itu akan mulai pudar, dan anda sudah tidak hairan lagi dengan si dia. Biasanya anda mula menyedari tentang beberapa kelemahan atau kekurangan yang ada pada si dia. Atau dia dilihat mempunyai terlalu banyak kekurangan.

The spell has been broken. The charm isn't there anymore. Suddenly your sight is clearer than before.

Jika kesemua yang dinyatakan di atas ini berlaku pada anda, tahniah! Anda sudah bebas dari angau.

Dipetik dari :sini


Sekadar untuk menerangkan apa itu ANGAU! Jadi kepada yang sedang angau, rentikanlah! Buang masa! Fokus kepada matlamat yang lebih besar untuk kehidupan masa hadapan yang lebih gemilang!

Ada yang sedang angau?

3 comments:

Anonymous said...

baek bos... terase diri bgitu dihargai.... hehehehe..ayah...

ainiz beauty touch said...

HEHEH thnkz sb sharing :)

ainiz beauty touch said...

thnkz sb sharing HEHEH..