Saturday, June 15, 2013

A'ah ... siapa suruh jadi cikgu!

Dihujung-hujung perkhidmatan ini melihatkan guru-guru bekerja, kadang-kadang aku rasa tercungap-cungap juga. Menguruskan arahan pengurusan data disaat-saat akhir memang stress dibuatnya. 


Semua kerja perlu disegerakan, maka sibuklah masing-masing online sana-online sini! Waktu sekolah di waktu free online, waktu petang online, malam kat rumah online, dinihari pun online...tu dia! Syabas cikgu...eh sabar cikgu! Berkhidmat untuk negara!

Tak kisahlah online tu kerana sekarang bukan lagi zaman moden, zaman terlebih-lebih moden....zaman melampaui kemodenan! Orang dah tak main paper work lagi! Ketinggalan zaman! Semua perlu merealisasikan; semua maklumat dihujung jari!

Masalahnya coverage internet ya robbii!!! Harapkan hak sekolah, jawabnya banyaklah kerja yang tak dapat dionline

Sudahnya belilah broadband sendiri! Sambung lagi online kat rumah sambil berebut dengan anak-anak yang nak berFB dan berbagai!

Nak pasang wifi atau streamix, supaya sekeluarga boleh guna....pun coverage tak dapat! Kampunglah katakan! 

Orang di bandar bolehlah....senanglah online itu ini!

Sudahnya cikgu ke bandar, sewa bilik hotel...duduk sorang-sorang dalam bilik hotel, siapkan kerja yang perlu dionlinekan dengan kadar segera. Siapa tahu cikgu terpaksa bermalam di hotel? Kalau tidak, kerja tak siap, maka adalah yang serba sempurna, berleter, bodoh...tak pandai nak selesaikan masalah!

Nasiblah cikgu...siapa suruh jadi cikgu?


1 comment:

Wisely Ng said...

wise ingat jd ckgu best sir...tp kcian jgk jd ckgu...