Wednesday, April 25, 2012

Fakta badan manusia

Otak menggunakan lebih daripada suku oksigen yang digunakan oleh badan manusia. Jantung kita berdegup kira-kira 100,000 kali sehari, 36,500,000 kali setahun dan lebih berbilion kali jika hidup lebih daripada 30 tahun.

Sel darah merah membawa oksigen ke seluruh badan. Ia dihasilkan dalam tulang sum-sum kita. Ia berperanan penting membawa darah ke seluruh tubuh kita. 

Manusia mempunyai peringkat tidur yang menunjukkan pergerakan mata yang pantas (REM). Tidur REM merupakan kira-kira 25% daripada jumlah masa tidur dan selalunya apabila kita bermimpi dengan jelas. 

Bayi mengelipkan matanya hanya sekali atau dua kali seminit sementara orang dewasa berkelip mata dengan purata kira-kira 10 kali seminit.

Bersyukurlah dengan setiap anugerah Allah kepada kita sebagai manusia.

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum..Ayahanda
Semoga Ayahanda berada di dalam keadaan baik senantiasa.
Anakanda sekadar singgah utk mengucapkan SELAMAT HARI GURU buat Ayahanda dan...
"Terima kasih guru…
Kerna hulur tanganmu…
Ku menghargai setulus jiwaku…
Bicaramu guru kan ku ingat selalu
Menjadi azimat hingga ke akhirnya…"
Syukran Jazillan.
Wassalam.
Its Me.

mysoalan said...

Salam. Maaf jika mengganggu. Kami sedang menjalankan satu kaji selidik khas untuk guru-guru sekolah rendah dan menengah. Kaji selidik ini bertujuan untuk mendapatkan maklumat mengenai proses penggubalan kertas soalan samada untuk kerja sekolah, ujian bulanan atau peperiksaan besar. Kaji selidik ini hanya mengandungi 14 soalan mudah dan mengambil masa kurang dari 5 minit untuk menjawab. Jika berminat boleh layari laman web di bawah:

http://mysoalan.blogspot.com/2012/06/kaji-selidik.html

Saya juga berharap agar anda dapat menyebarkan kaji selidik ini kepada rakan-rakan guru yang lain. Terima kasih!

http://mysoalan.com/