Sunday, December 18, 2011

Bagaimana mencipta kehidupan bermakna 1


Hidup ini sesungguhnya sederhana sahaja. Tidak sebagaimana yang dikatakan orang yang mengatakan bahawa hidup ini rumit dan payah. Masyarakat sekarang berada dalam masa yang rumit l;agi sulit untuk memahami konsepm hidup yang sepatutnya bagi mereka. Kita percaya kepada pendapat bahawa 'hidup adalah perjuangan dan pertaruhan' dan 'kita harus melakukan yang terbaik untuk hidup kita'. Berikut akan dipaparkan tips untuk mengatasi kekusutan hidup yang tidak terbatas pada apa yang kita yakini.

Pertama: Ingatlah, mungkin kita tidak mendapat apa yang kita inginkan dalam hidup ini setakat hari dan saat ini tetapi seringkali keadaan kita itu adalah sebuah keberuntukan yang baik buat kita sebenarnya.

Tidak selalu mendapat apa yang kita mahu seringkali bererti bahawa ada sesuatu yang lebih baik akan tetap kita perolehi juga, mengikut yang ditakdirkan Allah buat kita nanti. Kita hanya perlu bersabar dan tenang. Keadaan itu pasti akan datang kepada kita pada waktunya, yang penting kita terus berusaha yang terbaik buat kita.

Kedua: Akan dituliskan berikutnya nanti.

No comments: